Main Page

Kidutettu Maa


Faer n campaign map1

Kidutettu maa

Kidutettu Maa sijaitsee kaukana Faerûnin pohjoisosassa, kahden vieläkin suuremman jäätikön välissä. Pinta-alaa autiomaalla on 46 000 km². Asukkaita siellä on laskutavasta riippuen joitakin tuhansia. Kidutetun Maan lävitse virtaa Pelauvir joki, joka tunnetaan sen hedelmällisistä lietteistään. Myös tämän joen molemmin puolin laajimmat asutukset ovatkin sijoittuneet.

1422 – 1501

Maa koostuu lähinnä paimentolaisista sekä vaeltelevista matkalaisista, joiden määrä tosin on radikaalisesti vähentynyt viime aikoina. Syyksi uskotaan alueella vallitsevaan hallintatapaan, joka on karkoittanut ne loputkin harvat kauppiaat.

Kidutetun Maan resursseihin kuuluu Vipeltäjien sekä muiden hirmuliskojen nahat, joita alueelta saa runsaasti. Villa ja korut ovat myös arvossaan. Havaintoja raakatimanteistakin on saatu alueen pohjoisosista.

Kidutettu Maa on pahamaineisen kuuluisa siellä vaeltelevista varkaista sekä hirmuliskoista. Vaikka vipeltäjät eivät varsinaisesti ole uhaksi kansoille, Kilpiliskot sekä Saalistajat ovat aiheuttaneet massiivisia tuhoja aika ajoin.

Kidutettu Maa tunnetaan myös sen kansoista, jotka ovat omaksuneet vahvat shamanistiset piirteet. Kylät, joita ei niiden vanhimmat johtaisi ovat harvassa ja erinäiset rituaalit kuuluvat kaikkien perinteisiin. Voisi jopa sanoa, että oraakkelit ja noidat ovat pelätyimpiä Kidutetussa Maassa.

Kidutettua Maata hallitsi rautaisella otteellaan sotalordi nimeltä Tamwar ja hänen oikeana kätenään Ðzzettin. Vuonna 1424 eteläiset kansat kokosivat omat sotajoukkonsa ja nousivat Tamwaria vastaan. Eteläiset sotajoukot marssivat koilliseen ja kohtasivat Pelauvir – joella Tamwarin armeijan. Taistelu oli erittäin kiivas ja lopulta Tamwarin joukot saatiin kukistettua. Tamwarin kaaduttua hänen loputkin joukkonsa antautuivat. Tamwarin ruumis poltettiin, mutta hänen varastamansa Luunleikkaaja sekä Pelon Maski palautettiin takaisin Pelauvir – joen päässä sijaitsevaan hautakammioon vasta kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 1432.

Tamwarin kuoleman jälkeiset vuodet olivat Kidutetulle Maan kansoille hedelmällisiä. Timanttilouhos otettiin haltuun ja sen rikkaudet saatiin paremmin valjastettua. Ilinvurista sekä Whitehornista saatiin nopeat ja tehokkaat kulkuyhteydet Kidutettuun Maahan. Kylät kasvoivat suuremmiksi ja uusia kaupunkeja syntyi. Jopa uusia rotuja asettui aloille, muun muassa haltioita sekä kääpiöitä. Samalla uudet kansat toivat mukanaan Faerûnin jumalat. Seurauksena oli, että monet shamanistiset ja tribaaliset traditiot kiellettiin kokonaan. Ne, jotka eivät muuttuneet, joutuivat joko evakkoon tai heidät surmattiin.

Vuonna 1488 pohjoinen timanttikaivos ehtyi lopullisesti ja 1489 pääsy kaivoksille kiellettiin lopullisesti. Nadieleista ei oltu kuultu vuoden 1470 jälkeen.


Whitehorn

9500 asukkaan Whitehorn sijaitsee Kidutetun Maan eteläisen vuorijonon takana. Jalopuun ja karjatalouden lisäksi Whitehornissa sijaitsee koko Vaasan alueen suurin maagisten teosten kirjasto, Magus Nouveau.

Whitehorn on itsenäinen kaupunki, jota hallitsee kuningas. Whitehorn on pysynyt vakaana kaupunkina jo vuodesta 1409. Vuosina 1390 – 1409 kaupunki aloitti sodan lännessä sijaitsevia haltioita vastaan heidän jalopuunsa vuoksi. Haltiat voitettiin ja Rajametsät otettiin haltuun. Vuonna 1495 kaupungin toiseksi pääuskonnoksi tuli Helm johtuen Ilinvurista tulleesta ristiretkestä. Oghma on kuitenkin pysynyt valtaväestön uskontona, eikä edes ristiretki ole sitä horjuuttanut.

Ilinvur

Ilinvur on noin 12000 asukkaan kaupunki sijaitsee Kidutetusta Maasta kaakkoon. Sen tärkeimmät vientituotteet ovat rautamalmi, jota saadaan läheiseltä Galenan Vuoristolta sekä n. vuodesta 1430 vuoteen 1488 asti raakatimantit, joita Kidutetun Maan pohjoispuolen kaivoksista saatiin. Timanttien myötä alkoi myös suuri talouskasvu, jolloin Ilinvurin väkiluku kasvoi noin neljänneksellä. Nyt, vuonna 1501, talous näyttäisi olevan laskusuunnassa kaivoksesta saatujen tulojen tiputtua radikaalisti.

Ilinvur on tasavalta, jossa joka viides vuosi äänestetään 101 paikkaiseen senaattiin edustajat. Seuraava valinta tapahtuu vuonna 1503. Senaatin päätökset vahvistaa Ilinvurin lordi. Uskontoja kaupungissa on monia, mutta Gond, Helm sekä Mystra muodostavat pääuskonnot.

Ilinvurista lähti Helmin Ristiretki vuonna 1494 kohti etelää ja Lohikäärmeenselän taakse kääntämään uskonnottomia Helmin palvojiksi. Vuonna 1498 ristiretki saavutti Tethyamarin kaivokset.

Main Page

Aavikkosoturit II Celestino